Översikt över några av de mest efterlängtade börsintroduktionerna under 2022, däribland Reddit.

Mycket förväntade börsintroduktioner 2022

2021 var ett rekordår för börsintroduktioner (IPO) när det gäller antalet börsnoteringar och volymer. Några av de stora namnen som gick till börsen förra året var Coinbase, Rivian, Bumble, Roblox GitLab med flera. 2022 förutspås redan bli ännu ett stort år på börsintroduktionsmarknaden, med stora företag som redan har ansökt om att gå till börsen och andra som ryktas göra det. Observera att även när ett företag är nära att gå till börsen kan det fortfarande besluta att avbryta det.

Läs vidare för att ta reda på några av de de förväntade börsintroduktionerna för 2022 (inte i någon särskild ordning).

Reddit

Under de senaste två åren har Reddit skapat rubriker eftersom dess diskussionsforum, särskilt WallStreetBets, har spelat en roll i populariseringen av så kallade meme-aktier, som GameStop och AMC. Reddit är en plattform som har en massiv samling forum där användarna kan se och dela textinlägg, länkar, bilder med mera.

Reddit samarbetar för närvarande med Morgan Stanley och Goldman Sachs inför sin börsnotering, som kan ske redan i mars. I sin senaste finansieringsrunda förra sommaren värderades företaget till 10 miljarder dollar och kan värderas till så mycket som 15 miljarder dollar vid en börsnotering.

WeTransfer

Uppdatering: Den 21/01/21 ställde WeRock NV in sin börsintroduktion med hänvisning till marknadsvolatilitet. Det har inte meddelats om företaget kommer att fortsätta med börsintroduktionen i ett senare skede.

I början av januari meddelade WeRock NV, som äger fildelningsplattformen WeTransfer, att man skulle försöka göra en börsnotering på Euronext Amsterdam. WeRock NV erbjuder produktivitetsverktyg som kombinerar en SaaS-lösning (Software-as-a-service) med en premium annonseringsverksamhet, inklusive WeTransfer, Collect, Paper, Paste och WeTransfer Advertising. I september 2021 rapporterar WeRock NV att det har en användarbas på 87 miljoner aktiva månadsanvändare.

Vid WeRock NV:s börsnotering kommer företaget att byta namn till The Creative Productivity Group. Företaget har för avsikt att ta in 160 miljoner euro genom nya aktier och en andrahandsemission av befintliga aktier som ägs av vissa nuvarande aktieägare. Något datum för börsintroduktionen för tillfället inte fastställts.

Instacart

Instacart är en amerikansk leverans- och upphämtningstjänst för matvaror. Instacart har blivit alltmer populärt mitt i pandemin då fler konsumenter har anammat app-baserade leveranstjänster.

Företaget hade ursprungligen planer på att gå till börsen, men beslutade att skjuta upp sin börsdebut till 2022 (eller möjligen längre) för att stärka sina tjänster utöver matleveranser. I mars 2021 värderade en finansieringsrunda Instacart till 39 miljarder dollar.

Chime

Chime Financial Inc. är ett fintech-företag som erbjuder banktjänster som utmanar traditionella banker. Chime tar inte ut några månatliga serviceavgifter, avgifter för övertrassering eller krav på minimisaldo. I stället tjänar Chime pengar genom att ta en del av de transaktionsavgifter som dess partner Visa tar ut av handlarna när kunderna använder Chimes betalkort.

I sin senaste finansieringsrunda i augusti 2021 fick Chime in 750 miljoner dollar, vilket värderade företaget till 25 miljarder dollar. Även om inget är bekräftat säger vissa att Chime siktar på att gå till börsen i mars.

Stripe

Ett annat stort fintechföretag som kan komma att börsnoteras i år är betalningsplattformen Stripe. När en kund gör en betalning online behandlar Stripe betalningarna med sin programvara Stripe Payments. Stripe tjänar majoriteten av sina pengar på de avgifter som tas ut för att bearbeta dessa betalningar. Stripe tillhandahåller sina tjänster globalt och stora företag som Amazon, Booking.com och Deliveroo använder sig av dess tjänster.

I mars 2021 tog Stripe in cirka 600 miljoner dollar i finansiering, vilket ger en värdering på 95 miljarder dollar. Reuters rapporterade i juli 2021 att Stripe hade anlitat advokater för att hjälpa till med förberedelserna inför en börsnotering. I november 2021 sade dock dess medgrundare att Stripe är "mycket lycklig som privat företag". Tiden får utvisa om Stripe hamnar på marknaden 2022.

Discord

Discord är en webbaserad kommunikationsapp som ursprungligen skapades för spelare men som nu används för alla typer av gemenskaper. Discord är gratis att använda, men erbjuder även prenumerationer. Discord ökade i popularitet under pandemin eftersom folk satt fast hemma och spelade videospel och kopplade upp sig på nätet.

I mars 2021 förde Microsoft diskussioner med Discord om att förvärva företaget för 10 miljarder dollar. I april 2021 avvisade Discord dock Microsofts bud på 12 miljoner dollar och uppgavs fokusera på att gå till börsen på egen hand. I september 2021 värderades Discord till 15 miljarder dollar. Även om ett datum ännu inte har fastställts tror många att Discord kommer att sikta på att gå till börsen någon gång under 2022.

Impossible Foods

Beyond Meat-konkurrenten Impossible Foods kan vara ett annat stort namn som kommer att börsnoteras i år. Impossible Foods har flera växtbaserade köttalternativ i sitt sortiment, till exempel Impossible Burger, Impossible Sausage och Impossible Chicken Nuggets. Impossible-produkterna finns på restauranger, till exempel Burger King med sin Impossible Whopper, och i livsmedelsbutiker i flera länder runt om i världen.

Impossible Foods beräknas vara värt 7 miljarder dollar. Det är inte klart exakt när Impossible Foods kommer att gå till börsen, men vd Pat Brown sade i november 2021 att en börsnotering är "oundviklig".

Databricks

Databricks är en plattform för dataanalys som grundades av skaparna av Apache Spark, ett system med öppen källkod som används för att hantera stora datamängder. Databricks har varit en drivande kraft bakom det så kallade "data lakehouse". Ett data lakehouse kombinerar data "lakes", stora mängder rådata, med data "warehouses", strukturer som bearbetar data. Databricks har verksamhet i 12 länder och tillhandahåller tjänster till över 5 000 organisationer, däribland ABN AMRO, H&M Group och Shell.

Databricks har ännu inte lämnat in några handlingar för börsintroduktion, men det finns rykten om att företaget kommer att gå till börsen 2022. I augusti 2021 tog företaget in 1,6 miljoner dollar till en värdering på 38 miljarder dollar.

Klarna

Klarna är ett svenskt fintechföretag som erbjuder BNPL-tjänster (buy now, pay later). BNPL är en typ av kortsiktig finansiering som gör det möjligt för konsumenter att göra ett köp och betala det i flera omgångar. Du kan läsa mer om BNPL här. Klarna uppger att de har 90 miljoner aktiva användare världen över och att 250 000 handlare använder deras tjänster.

I juni 2021 tog Klarna in 639 miljoner dollar och värderades därmed till 45,6 miljarder dollar. Detta gör Klarna till det högst värderade privata fintechföretaget i Europa och det fjärde i världen (enligt CB Insights). VD Sebastian Siemiatkowski sade förra året att Klarna för närvarande inte arbetade med en börsnotering, men att de kan överväga en sådan redan 2022.

Investera med DEGIRO

Vi vill göra investeringar tillgängliga för alla genom att erbjuda otroligt låga avgifter. Mer information finns på vår sida om avgifter.

Utöver låga avgifter erbjuder vi dig tillgång till ett av de största utbud av produkter och börser. Detta kan hjälpa dig att påverka din risk genom att bygga en väldiversifierad portfölj och sprida dina investeringar över olika typer, regioner och sektorer. För en översikt över de produkter och börser som vi erbjuder, besök vår sida om marknader.

Öppna ett konto

Informationen i den här artikeln är inte skriven i rådgivningssyfte och avser inte heller att rekommendera några investeringar. Observera att fakta kan ha ändrats sedan artikeln ursprungligen skrevs. Investeringar är förenade med risker. Du kan förlora (en del av) din insättning. Vi råder dig att endast investera i finansiella produkter som motsvarar dina kunskaper och erfarenheter.

Källor: Bloomberg, Forbes, Motley Fool, Investopedia, Reuters, Chime, Stripe, Databricks, S&P Global, CB Insights, WeTransfer

Tillbaka

Kom igång med att investera på 10 lektioner

Investerarakademin academy

Börja investera idag

Öppna ett kostnadsfritt konto invest
backtotop

Din investeringsresa börjar här

Öppna ett gratis konto på vår användarvänliga plattform med över 2,5 miljoner investerare.

Observera:
Investeringar är förenade med risker. Du kan förlora (en del av) ditt investerade kapital. Vi råder dig att endast investera i finansiella produkter som motsvarar dina kunskaper och erfarenheter. Detta är inte ett investeringsråd.

Investeringar är förenade med risker.

icon_close

Vi vill hjälpa människor att bli de bästa investerare de kan bli. Genom att erbjuda en mängd möjligheter och val på vår användarvänliga plattform är det enklare att göra investeringar tillgängliga för alla: nybörjare eller experter. Du får tillgång till ett brett utbud av produkter på mer än 50 globala börser för att ha friheten att investera som du vill. I vår värld får du också mycket valuta för pengarna. Så utan att kompromissa kvaliteten, säkerheten och utbudet av våra investeringstjänster erbjuder vi otroligt låga avgifter. Att prioritera dina behov har hjälpt oss att bli den ledande europeiska online-mäklaren med över 2,5 miljoner kunder och mer än 100 internationella priser.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, en utländsk filial till flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | telefon: +31 20 2613072 | e-post: clients@degiro.com | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch är registrerat hos den holländska handelskammaren med nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, som handlar under namnet DEGIRO, är den holländska filialen till flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG övervakas främst av den tyska finanstillsynsmyndigheten (BaFin). I Nederländerna är flatexDEGIRO Bank Dutch Branch registrerad hos DNB och övervakas av AFM och DNB. flatexDEGIRO Bank AG är en auktoriserad tysk bank som övervakas av den tyska finanstillsynsmyndigheten och som är registrerad hos den tyska handelskammaren med nummer HRB 105687.