Översikt över inflationen och investeringar när den är hög

Vad du bör veta om inflation

Du kanske har hört ordet "inflation" mycket på sistone och känner också av effekterna av det. Du kanske upptäcker att du betalar mer för vardagliga utgifter i dag, som bensin, matvaror och kanske till och med hyra. I euroområdet var inflationen i januari 2022 5,1 %, medan den bara var 0,9 % i januari 2021. Även andra delar av världen känner av inflationen. I USA steg inflationen till 7,5 % i januari 2022, den största tolvmånadersökningen sedan 1982.

Men vad betyder inflationen för dig som investerare? Och vad är det egentligen?

Investera under perioder med hög inflation

Om du lämnar dina pengar under madrassen eller på banken under hög inflation kommer deras värde att minska. Inflationen kan också påverka dina investeringar, beroende på typen av investering. Ta till exempel obligationer. Beroende på typen kan du få regelbundna kupongbetalningar på 5 euro, som förblir oförändrade fram till förfallodagen. Men när inflationen kommer in i bilden är den kupong på 5 euro som du fick nu värd mindre än tidigare. Samma sak gäller för kapitalbeloppet. På förfallodagen kommer även detta att vara värt mindre än före inflationen. Vissa obligationer är inflationsbundna, vilket kan bidra till att skydda investerare mot inflation.

Att investera i aktier kan bidra till att skydda mot inflation. Men återigen, vissa mer än andra. Till exempel kan företag med priskraft prestera bättre under hög inflation. Företag med priskraft kan lätt höja priserna när produktionskostnaderna stiger utan att vinstmarginalerna påverkas negativt.

Historiskt sett har vissa tillgångsklasser också generellt sett klarat sig bättre än andra i inflationstider. Råvaror, till exempel, brukar vanligtvis se prisökningar när inflationen stiger. Samma sak med fastigheter. Inflation och huspriser tenderar att röra sig i samma riktning på lång sikt.

När du investerar då inflationen är hög behöver du inte överreagera. Bara för att inflationen är hög nu betyder det inte att den kommer att vara för evigt. Tänk på din investeringsplan innan du fattar ett investeringsbeslut för att se till att den stämmer överens med dina mål och din risktolerans.

Vad är inflation?

Vi har alla hört ordet "inflation" men vet kanske inte vad det egentligen betyder. För att hålla det enkelt är inflation en prisökning över tid. British Beer & Pub Association rapporterar till exempel att den genomsnittliga kostnaden för en pint öl år 2000 var 1,90 pund, medan den år 2020 var 3,59 pund i Storbritannien. Det är inflation. Inflation resulterar i en minskning av köpkraften, vilket innebär att det krävs fler valutaenheter för att köpa samma varor och tjänster än vad det gjorde under tidigare perioder.

Hur mäts inflationen?

Inflationen mäts på olika sätt i hela världen och många olika mått används. I euroområdet är till exempel det harmoniserade konsumentprisindexet (HIPC) det viktigaste måttet för att mäta inflationen. Det beräknas utifrån en "varukorg" som innehåller varor och tjänster, till exempel mat, kläder, tågbiljetter, bostadshyra med mera. Detta mått är "harmoniserat" eftersom det omfattar alla länder i euroområdet. Men det gäller bara för euroområdet. I USA används till exempel konsumentprisindex (CPI) för att mäta inflationen, och i Storbritannien mäts den med dess version av CPI.

Vad orsakar inflationen?

Orsakerna till inflation kan i allmänhet delas in i två kategorier: kostnadsdrivande inflation och efterfrågedrivande inflation.

  • Efterfrågsdragning: Detta orsakas av en kraftig ökning av efterfrågan på en produkt eller tjänst, vilket leder till att priserna stiger. Inflation som drar till sig efterfrågan kan uppstå till exempel på grund av den allmänna ekonomiska tillväxten, stigande inflationstakt och tekniska innovationer.
  • Kostnadsdrivande: Detta inträffar när priserna ökar när material- och lönepriserna stiger. I detta fall är efterfrågan vanligtvis oförändrad, men eftersom produktionskostnaderna har ökat minskar utbudet. De ökade kostnaderna överförs till konsumenterna i form av högre priser på de färdiga varorna. Några av de viktigaste orsakerna till kostnadsdrivande-inflation är ökade arbetskostnader, höjda skatter och råvaruknapphet.

Investera med DEGIRO

Vi vill göra investeringar tillgängliga för alla genom att erbjuda otroligt låga avgifter. Mer information finns på vår sida om avgifter.

Utöver låga avgifter erbjuder vi dig tillgång till ett av de största utbud av produkter och börser. Detta kan hjälpa dig att påverka din risk genom att bygga en väldiversifierad portfölj och sprida dina investeringar över olika typer, regioner och sektorer. För en översikt över de produkter och börser som vi erbjuder, besök vår sida om marknader.

Öppna ett konto
Tillbaka

Kom igång med att investera på 10 lektioner

Investerarakademin academy

Börja investera idag

Öppna ett kostnadsfritt konto invest
backtotop

Din investeringsresa börjar här

Öppna ett gratis konto på vår användarvänliga plattform med över 2,5 miljoner investerare.

Observera:
Investeringar är förenade med risker. Du kan förlora (en del av) ditt investerade kapital. Vi råder dig att endast investera i finansiella produkter som motsvarar dina kunskaper och erfarenheter. Detta är inte ett investeringsråd.

Investeringar är förenade med risker.

icon_close

Vi vill hjälpa människor att bli de bästa investerare de kan bli. Genom att erbjuda en mängd möjligheter och val på vår användarvänliga plattform är det enklare att göra investeringar tillgängliga för alla: nybörjare eller experter. Du får tillgång till ett brett utbud av produkter på mer än 50 globala börser för att ha friheten att investera som du vill. I vår värld får du också mycket valuta för pengarna. Så utan att kompromissa kvaliteten, säkerheten och utbudet av våra investeringstjänster erbjuder vi otroligt låga avgifter. Att prioritera dina behov har hjälpt oss att bli den ledande europeiska online-mäklaren med över 2,5 miljoner kunder och mer än 100 internationella priser.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, en utländsk filial till flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | telefon: +31 20 2613072 | e-post: clients@degiro.com | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch är registrerat hos den holländska handelskammaren med nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, som handlar under namnet DEGIRO, är den holländska filialen till flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG övervakas främst av den tyska finanstillsynsmyndigheten (BaFin). I Nederländerna är flatexDEGIRO Bank Dutch Branch registrerad hos DNB och övervakas av AFM och DNB. flatexDEGIRO Bank AG är en auktoriserad tysk bank som övervakas av den tyska finanstillsynsmyndigheten och som är registrerad hos den tyska handelskammaren med nummer HRB 105687.