Översikt över de aktier som DEGIRO:s kunder handlade mest med under 2021.

De mest omsatta aktierna per land: 2021

2021 var ännu ett intressant år i investeringsvärlden då Covid-pandemin fortsatte att orsaka problem i vissa branscher och påskynda trender i andra. Europeiska och amerikanska aktier avslutade året positivt, och EURO STOXX 50 och S&P 500 ökade med 20,99 % respektive 26,89 %.

I den här artikeln hittar du de mest omsatta aktierna i varje land under hela 2021. Vi brukar titta på alla aktier, men den här gången har vi bara tagit med aktierna i de viktigaste amerikanska och europeiska indexen för att zooma in på de största aktörerna på marknaden. Vi diskuterar sedan den mest dominerande aktien bland våra investerare och de aktier som såg de största kursrörelserna förra året.

Tesla var den mest populära aktien bland DEGIRO:s investerare 2021.

Tesla tar över kartan

Tesla var den överlägset populäraste aktien bland våra investerare och omsattes mest i 11 av våra 18 länder.

2021 var ett utmanande år för många inom bilindustrin då en global chipbrist fick vissa företag att avbryta eller minska produktionen, däribland Tesla. I februari 2021 avbröts produktionen i två dagar vid Teslas fabrik i Fremont, Kalifornien, med hänvisning till brist på delar. Tesla lyckades dock navigera genom bristen. Företaget meddelade nyligen att det levererade ett rekordstort antal fordon på 308 600 fordon under fjärde kvartalet 2021. Detta ökade Teslas totala försäljning under 2021 till 936 000, en ökning med 87 % jämfört med året innan, vilket slog analytikernas uppskattningar.

Förutom bättre resultat än väntat blev Tesla ett av fem börsnoterade amerikanska företag med en värdering på över 1 biljon dollar i oktober 2021. Denna värdering gör företaget värt mer än fem av de andra ledande biltillverkarna, General Motors, Daimler, BYD, Volkswagen och Toyota, tillsammans.

Även om Teslas aktiekurs slutade året med en uppgång på 53,92 % var priserna volatila under året. Enligt Bloomberg är Teslas kurssvängningar under en vanlig dag fyra gånger större än S&P 500.

Största rörelser.

De företag som hade de största prisförändringarna under 2021 var SSAB och CD Projekt.

SSAB

SSAB var den vinnande aktien av de aktier som fanns på kartan, med en kursökning på 77,08 %. SSAB är ett svenskt multinationellt företag som är verksamt inom stålindustrin.

Eftersom vi är verksamma inom stålindustrin kan stålpriset påverka SSAB:s aktiekurs. Efter en inledande nedgång i efterfrågan i början av pandemin drev den ekonomiska återhämtningen upp efterfrågan och priserna på stålprodukter. Under Q3 2021 rapporterade SSAB ett kvartalsrekord för rörelseresultatet på 5 800 miljoner kronor (~565 miljoner euro). Under 2021 tillverkade SSAB också det första fossilfria stålet och levererade det till Volvokoncernen.

CD Projekt

CD Projekt var den som förlorade mest, med en prisminskning på 30,79 %. CD Projekt är en polsk utvecklare, utgivare och distributör av videospel. Några spel som företaget är känt för är Cyberpunk 2077 och The Witcher.

I april 2020 var CD Projekt det mest värdefulla företaget på Warszawabörsen. I december 2020 föll dock priserna och har kämpat för att komma tillbaka till samma nivå som tidigare.

CD Projekt lanserade sitt efterlängtade videospel Cyberpunk 2077 i december 2020. Efter lanseringen rapporterade spelarna om många problem, vilket ledde till att Sony drog tillbaka spelet från PlayStation Store. Analytiker förväntade sig först att försäljningen av Cyberpunk 2077 skulle nå 30 miljoner under året efter spelets lansering, men sänkte denna uppskattning med cirka 65 % i slutet av 2021.

Företaget fick också rättsliga problem till följd av Cyberpunk-debaclet, eftersom det stämdes i en distriktsdomstol i Kalifornien av investerare som innehar American Depository Receipts (ADR) i företaget. De som stämde hävdade att företaget vilseledde investerarna genom att säga att spelet var spelbart innan det skulle börja spelas.

Investera med DEGIRO

Vi vill göra investeringar tillgängliga för alla. Vi har en enkel prisstruktur med fasta avgifter och erbjuder till och med att investera i amerikanska aktier utan courtage! För mer information, besök vår sida om avgifter.

Vi hjälper dig att sprida din risk genom att erbjuda dig tillgång till ett av de största universerna och börserna. Du kan påverka din risk genom att bygga en väldiversifierad portfölj och sprida dina investeringar över olika typer, regioner och sektorer. För en översikt över de produkter och börser som vi erbjuder, besök vår sida om börser.

Öppna ett konto

Informationen i den här artikeln är inte skriven i rådgivningssyfte och avser inte heller att rekommendera några investeringar. Observera att fakta kan ha ändrats sedan artikeln ursprungligen skrevs. Investeringar är förenade med risker. Du kan förlora (en del av) din insättning. Vi råder dig att endast investera i finansiella produkter som motsvarar dina kunskaper och erfarenheter.

Källor: Bloomberg, Reuters, Tesla, SSAB, CD Projekt

Tillbaka

Kom igång med att investera på 10 lektioner

Investerarakademin academy

Börja investera idag

Öppna ett kostnadsfritt konto invest
backtotop

Din investeringsresa börjar här

Öppna ett gratis konto på vår användarvänliga plattform med över 2,5 miljoner investerare.

Observera:
Investeringar är förenade med risker. Du kan förlora (en del av) ditt investerade kapital. Vi råder dig att endast investera i finansiella produkter som motsvarar dina kunskaper och erfarenheter. Detta är inte ett investeringsråd.

Investeringar är förenade med risker.

icon_close

Vi vill hjälpa människor att bli de bästa investerare de kan bli. Genom att erbjuda en mängd möjligheter och val på vår användarvänliga plattform är det enklare att göra investeringar tillgängliga för alla: nybörjare eller experter. Du får tillgång till ett brett utbud av produkter på mer än 50 globala börser för att ha friheten att investera som du vill. I vår värld får du också mycket valuta för pengarna. Så utan att kompromissa kvaliteten, säkerheten och utbudet av våra investeringstjänster erbjuder vi otroligt låga avgifter. Att prioritera dina behov har hjälpt oss att bli den ledande europeiska online-mäklaren med över 2,5 miljoner kunder och mer än 100 internationella priser.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, en utländsk filial till flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | telefon: +31 20 2613072 | e-post: clients@degiro.com | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch är registrerat hos den holländska handelskammaren med nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, som handlar under namnet DEGIRO, är den holländska filialen till flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG övervakas främst av den tyska finanstillsynsmyndigheten (BaFin). I Nederländerna är flatexDEGIRO Bank Dutch Branch registrerad hos DNB och övervakas av AFM och DNB. flatexDEGIRO Bank AG är en auktoriserad tysk bank som övervakas av den tyska finanstillsynsmyndigheten och som är registrerad hos den tyska handelskammaren med nummer HRB 105687.