Översikt över de aktier som DEGIRO:s kunder handlade mest med i mars 2022.

De mest omsatta aktierna per land: Mars 2022

I slutet av mars avslutas årets första kvartal. Mars var ännu en dyster månad då det fruktansvärda kriget i Ukraina fortsatte och ledde till ofattbar förödelse för Ukrainas befolkning. Vi kan bara hoppas på att kriget ska upphöra och att freden ska återställas i Ukraina.

Förra månaden såg vi mer av krigets effekter på finansmarknaderna. Till exempel svängde råvarupriserna vilt eftersom sanktionerna mot Ryssland har orsakat ytterligare utbudsbegränsningar. Amerikanska aktier klarade sig bättre än de europeiska, där S&P 500 steg med 3,58 % och EURO STOXX 50 sjönk med 0,55 %.

Majoriteten av dessa aktier finns inom den finansiella sektorn.

Nykomlingar på kartan

I mars debuterade fem företag på vår karta, som för första gången handlades mest. Eftersom de är nya kommer här en kort presentation av varje företag:

Jastrzebska Spolka Weglowa

Jastrzebska Spolka Weglowa (JSW) är ett polskt kolbrytningsföretag. Företaget är en av de största producenterna av högkvalitativt hårt kokskol i Europeiska unionen. Företagets affärsverksamhet är uppdelad i två huvudsegment: Kol och koks. Segmentet Kol omfattar utvinning och försäljning av stenkol och segmentet Koks omfattar produktion och försäljning av koks och kolväten. JSW är verksamt inom stålindustrin, eftersom dess produkter i hög grad används för stålproduktion.

JSW:s aktiekurs steg med 58,07 % under mars och nådde sin högsta nivå på tre år med 79 PLN den 30 mars.

Banco Comercial Portugues

Banco Comercial Portugues (BPC) är en av de största privata bankerna i Portugal. Koncernen är verksam genom flera dotterbolag, t.ex. Millennium bcp, ActivoBank och Millenniumbcp Ageas. BPC är verksamt i Portugal, Polen, Moçambique, Angola och Kina.

I slutet av mars meddelade BCP att man skulle återinföra utdelningen efter att ha stoppat den i två år. Aktiekursen steg med 4,85 % i slutet av månaden.

Nordex

Nordex är ett tyskbaserat företag som utvecklar, tillverkar och distribuerar vindkraftverk. Det har produktionsanläggningar i många länder runt om i världen, bland annat i Tyskland, Spanien, Indien, Mexiko och USA.

Även om Nordex aktiekurs slutade mars med en liten nedgång på 0,31 % har priserna stigit sedan den ryska invasionen av Ukraina den 24 februari. Aktier inom ren energi, inklusive Nordex, har generellt sett utvecklats väl under kriget i Ukraina eftersom regeringarna gör ansträngningar för att minska beroendet av importerade fossila bränslen från Ryssland.

Societe Generale

Societe Generale, ofta kallad SocGen, är en finansiell grupp med säte i Frankrike. Företagets verksamhet bedrivs genom tre huvudsegment: French Retail Banking, International Retail Banking, Insurance & Financial Services to Corporates och Global Banking & Investor Solutions.

SocGen har en av de högsta exponeringarna mot Ryssland jämfört med andra europeiska storbanker. SocGen rapporterade att de hade 18,6 miljarder euro i exponering mot motparter i Ryssland i slutet av 2021, vilket motsvarar 1,7 % av koncernens totala exponering. I början av mars varnade företaget för att det kan bli av med sin verksamhet i Ryssland, men säger att det har mer än tillräckligt för att "absorbera konsekvenserna av ett potentiellt extremt scenario". SocGens aktiekurs slutade mars med en nedgång på 4,60 %.

Intesa Sanpaolo

Ett annat företag inom finanssektorn som är ett nytt namn på vår karta är Intesa Sanpaolo, Italiens största bank sett till totala tillgångar. Koncernens största marknad är Italien, men den erbjuder också tjänster till kunder i hela Europa samt i Asien, Afrika och Amerika.

I likhet med SocGen har Intesa också en exponering mot Ryssland och Ukraina, som bolaget i mitten av mars rapporterade uppgick till 5,7 miljarder euro. Intesa sade att man genomför en strategisk översyn av sin närvaro i Ryssland och att man för närvarande inte kan bekräfta om banken kommer att nå sitt vinstmål på 5 miljarder euro för 2022. Priserna sjönk med 4,60 % i mars.

Den mest omsatta sektorn

Finansiella företag hade en stark närvaro på vår karta i mars, med sju av 18 aktier i denna sektor. Dessa inkluderar flatexDEGIRO, Societe Generale, Alpha Services and Holdings, OTP Bank Nyrt, Intesa, ING och BCP. Alla dessa aktier slutade mars i rött utom BCP.

Största rörelser

De företag som hade de största kursrörelserna av de aktier som fanns på kartan förra månaden var JSW och ING. JSW:s kursökning på 58,07 % gjorde det till mars månads vinnare. ING låg på förlorarlistan med en prisnedgång på 9,43 %.

Investera med DEGIRO

Vi vill göra investeringar tillgängliga för alla genom att erbjuda investeringar med otroligt låga avgifter. Mer information finns på vår prissida.

Vi hjälper dig att sprida din risk genom att erbjuda dig tillgång till ett av de största universerna och börserna. Du kan påverka din risk genom att bygga en väldiversifierad portfölj och sprida dina investeringar över olika typer, regioner och sektorer. För en översikt över de produkter och börser som vi erbjuder, besök vår sida om börser.

Öppna ett konto

Informationen i den här artikeln är inte skriven i rådgivningssyfte och avser inte heller att rekommendera några investeringar. Observera att fakta kan ha ändrats sedan artikeln ursprungligen skrevs. Investeringar är förenade med risker. Du kan förlora (en del av) din insättning. Vi råder dig att endast investera i finansiella produkter som motsvarar dina kunskaper och erfarenheter.

Källor: Källor: Bloomberg, Reuters, Investing.com, JSW, BCP, SocGen, Intesa Sanpaolo, Nordex

Tillbaka

Kom igång med att investera på 10 lektioner

Investerarakademin academy

Börja investera idag

Öppna ett kostnadsfritt konto invest
backtotop

Din investeringsresa börjar här

Öppna ett gratis konto på vår användarvänliga plattform med över 2,5 miljoner investerare.

Observera:
Investeringar är förenade med risker. Du kan förlora (en del av) ditt investerade kapital. Vi råder dig att endast investera i finansiella produkter som motsvarar dina kunskaper och erfarenheter. Detta är inte ett investeringsråd.

Investeringar är förenade med risker.

icon_close

Vi vill hjälpa människor att bli de bästa investerare de kan bli. Genom att erbjuda en mängd möjligheter och val på vår användarvänliga plattform är det enklare att göra investeringar tillgängliga för alla: nybörjare eller experter. Du får tillgång till ett brett utbud av produkter på mer än 50 globala börser för att ha friheten att investera som du vill. I vår värld får du också mycket valuta för pengarna. Så utan att kompromissa kvaliteten, säkerheten och utbudet av våra investeringstjänster erbjuder vi otroligt låga avgifter. Att prioritera dina behov har hjälpt oss att bli den ledande europeiska online-mäklaren med över 2,5 miljoner kunder och mer än 100 internationella priser.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, en utländsk filial till flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | telefon: +31 20 2613072 | e-post: clients@degiro.com | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch är registrerat hos den holländska handelskammaren med nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, som handlar under namnet DEGIRO, är den holländska filialen till flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG övervakas främst av den tyska finanstillsynsmyndigheten (BaFin). I Nederländerna är flatexDEGIRO Bank Dutch Branch registrerad hos DNB och övervakas av AFM och DNB. flatexDEGIRO Bank AG är en auktoriserad tysk bank som övervakas av den tyska finanstillsynsmyndigheten och som är registrerad hos den tyska handelskammaren med nummer HRB 105687.