Förväntningar för silverpriset under resten av 2020 och sätt att investera i ädelmetallen

Hur man investerar i silver och prisprognoser 2021

Har du någonsin funderat på att investera i silver? I den här artikeln diskuterar vi vad silver är, vilka användningsområden det har, faktorer som påverkar priserna, guld-silverförhållandet och olika prisprognoser. Därefter går vi igenom några vanliga sätt att investera i råvaran och hur du kan göra det via DEGIRO.

Vad är silver och vad används det till?

Silver är en mycket ledande ädelmetall som har många användningsområden. Den kan framställas till guld i form av mynt och tackor, men används också som smycken och silverföremål. Jämfört med andra ädelmetaller som guld används silver också för ett stort antal industriella ändamål. Det rapporterades 2019 att industriella tillämpningar stod för cirka 56 % av den totala efterfrågan på silver.

Några exempel på industriella tillämpningar är batterier, medicin, fotografering, fotovoltaisk energi, pekskärmar, 3D-printing, motorer, plast, halvledare med mera. Råvaran används också i 5G-tekniken. Denna teknik håller fortfarande på att rullas ut, men Silver Institute förutspår att den kommer att komma med en ökad efterfrågan på silver. Företaget förutspår att den 5G-relaterade efterfrågan för närvarande står för 0,75 % av det årliga utbudet, men att den kommer att öka till cirka 2,3 % fram till 2030.

Faktorer som påverkar silverpriserna

Silver kallas ofta för "fattigmans guld" eftersom det är den mycket billigare ädelmetallen av de två. Priset på silver påverkas av flera faktorer:

 • Utbud och efterfrågan: För alla finansiella tillgångar är utbud och efterfrågan viktiga faktorer för vilket pris du betalar för dem. På utbudssidan finns det en begränsad mängd silver i världen. Utbudet är därför begränsat till vad som redan finns i omlopp och vad som ännu inte har brutits. Många faktorer kan påverka efterfrågan. Ett exempel är industriella produktionsnivåer på grund av silvers olika användningsområden.

 • Priset på guld: Även om det inte alltid är fallet tenderar silverpriset att fluktuera i takt med guldpriset. I allmänhet kan du förvänta dig att silverpriserna följer med när guldpriset stiger eller sjunker. Silverpriset är dock vanligtvis mer volatilt än guldpriset, delvis på grund av dess mindre marknad.

 • Dollarns värde: Silverpriserna är normalt sett uttryckta i US-dollar och det finns i allmänhet ett omvänt förhållande mellan silverpriset och US-dollarn. När den amerikanska dollarn är svag kan detta leda till en ökning av silverpriset.

Guld-silverförhållandet används ofta när man handlar med silver och guld.

Den amerikanska dollarn och silverpriset har i allmänhet ett omvänt förhållande.

Förhållandet mellan guld och silver

När man handlar med guld och silver är det vanligt att man hör talas om guld-silverförhållandet. Detta anger hur mycket silver som behövs för att köpa en ounce guld. Eftersom priserna på båda ädelmetallerna ständigt fluktuerar ändras förhållandet mellan de två kontinuerligt.

Vissa investerare använder förhållandet för att avgöra vilken metall som kommer att överträffa den andra. Ett stigande guld-silverförhållande indikerar att guld överträffar silver och på samma sätt överträffar silver guld när förhållandet sjunker. I tider av ekonomisk nedgång tenderar kvoten att stiga eftersom vissa investerare kan se guld som en säkrare investering. Efter en lågkonjunkturperiod tenderar guld-silverförhållandet att sjunka på grund av silvrets industriella karaktär och den ökade efterfrågan när ekonomierna börjar återhämta sig.

Guld-silverförhållandet anger hur mycket silver som behövs för att köpa ett uns guld.

Guld-silverförhållandet anger hur mycket silver som behövs för att köpa ett uns guld.

Prisprognoser för silver

Under de senaste veckorna har Reddit-användare och privata investerare gått samman och drivit upp priserna på vissa aktier. Du kanske har hört talas om detta när det gäller GameStop, men detta har också varit fallet för aktier i silvergruvor och börshandlade fonder (ETF:er) som backas upp av silvertackor.

Den 1 februari steg silverpriset till den högsta nivån på åtta år och översteg 30 dollar per uns. Förutom aktier och ETF:er satsade investerarna även på silveroptioner och terminer, vilket ledde till att Chicago Mercantile Exchange (CME), världens största derivatbörs, höjde marginalkraven för silverkontrakt. Efter detta föll silverterminerna med så mycket som 10 %, den största förlusten sedan augusti 2020.

Även om silverpriset har sjunkit sedan det senaste rallyt har Goldman Sachs en positiv syn på råvarupriserna. Den 2 februari rapporterade Bloomberg att banken ser silverpriserna stiga så mycket som 33 dollar per uns om Joe Bidens administration ökar utgifterna för solenergi. Samma dag publicerade Bank of America en rapport som visade att banken räknar med att priserna kommer att skjuta upp till 35 dollar med chans att priserna kan nå all-time highs runt 50 dollar per uns. HSBC gav inga prisutsikter efter silverets prisspik, men banken misstänker att priserna kommer att förbli volatila under 2021.

Vissa analytiker förväntar sig att silverpriset kommer att överträffa guldpriset när ekonomin återhämtar sig.

Många analytiker är fortfarande optimistiska när det gäller silverpriset efter volatiliteten i början av februari, som drevs av småinvesterare.

Investera i silver

Silver är en mångsidig metall och erbjuder många investeringsmöjligheter. Det finns många olika sätt att investera i silver, men alla har sina risker. Det är viktigt att endast investera i finansiella produkter som matchar dina kunskaper och erfarenheter och som är lämpliga för din investeringsplan. Nedan följer några vanliga sätt att investera i silver:

 • Bullion: Ett sätt att investera i råvaran är att fysiskt köpa silver. Du kan till exempel köpa silver i form av bullion, silvermynt eller smycken. Silvertackor och silvermynt kan vanligtvis köpas på banker eller hos guldsmedshandlare.

 • Aktier: Ett annat sätt är att köpa aktier i företag som bedriver silvergruvdrift. Generellt sett tenderar aktiekurserna för silverbrytningsföretag att öka när silvervärdet stiger. Det kan dock finnas företagsspecifika risker som bör beaktas. Även om silvermarknaden går bra kan till exempel ett gruvbolag drabbas av en oförutsedd olycka som kan påverka dess finansiella ställning och aktieutveckling.

  Du kan också investera i företag som säljer silver. Streamingbolagen bryter inte själva silver utan finansierar företag som gör det.

  Exempel på silveraktier är Silvercorp Metals Inc. (CA82835P1036), Fortuna Silver Mines (CA3499151080) och Pan American Silver (CA6979001089).

 • ETF:er: Det finns också många ETF:er för silver som du kan investera i så att du kan placera dina pengar på silvermarknaden. ETF:er har blivit populära på senare år eftersom de erbjuder handelsflexibilitet och portföljdiversifiering till relativt låga kostnader. Genom att investera i ETF:er för silver kan du följa silverpriset på nära håll utan att faktiskt äga råvaran. I allmänhet är ETF:er för silver mer likvida än att äga själva silvret.

  Exempel på ETF:er för silver är WisdomTree Physical Silver (JE00B1VS3333), Xtrackers Physical Silver (DE000A1E0HS6) och Sprott Physical Silver Trust (CA85207K1075).

 • Terminer: Du kan också investera i silverterminer. Silverterminer är börshandlade kontrakt där köparen förbinder sig att köpa en viss mängd silver till ett förutbestämt pris och datum i framtiden. När man tar en lång position finns det en skyldighet att ta emot leverans av den fysiska metallen, medan en kort position tar på sig skyldigheten att göra leveransen. Terminer är komplexa instrument och kan ha en hög risk att förlora din investering, eller till och med mer.

Investera med DEGIRO

Vi vill göra investeringar tillgängliga för alla genom att erbjuda otroligt låga avgifter. Mer information finns på vår sida om avgifter.

Utöver låga avgifter erbjuder vi dig tillgång till ett av de största utbud av produkter och börser. Detta kan hjälpa dig att påverka din risk genom att bygga en väldiversifierad portfölj och sprida dina investeringar över olika typer, regioner och sektorer. För en översikt över de produkter och börser som vi erbjuder, besök vår sida om marknader.

Öppna ett konto

Informationen i den här artikeln är inte skriven i rådgivningssyfte och avser inte heller att rekommendera några investeringar. Observera att fakta kan ha ändrats sedan artikeln ursprungligen skrevs. Investeringar är förenade med risker. Du kan förlora (en del av) din insättning. Vi råder dig att endast investera i finansiella produkter som motsvarar dina kunskaper och erfarenheter.

Källor: Reuters, S&P Global, Forbes, Silver Institute, Investopedia, Kitco, NASDAQ, FXStreet, Yahoo Finance

Tillbaka

Kom igång med att investera på 10 lektioner

Investerarakademin academy

Börja investera idag

Öppna ett kostnadsfritt konto invest
backtotop

Din investeringsresa börjar här

Öppna ett gratis konto på vår användarvänliga plattform med över 2,5 miljoner investerare.

Observera:
Investeringar är förenade med risker. Du kan förlora (en del av) ditt investerade kapital. Vi råder dig att endast investera i finansiella produkter som motsvarar dina kunskaper och erfarenheter. Detta är inte ett investeringsråd.

Investeringar är förenade med risker.

icon_close

Vi vill hjälpa människor att bli de bästa investerare de kan bli. Genom att erbjuda en mängd möjligheter och val på vår användarvänliga plattform är det enklare att göra investeringar tillgängliga för alla: nybörjare eller experter. Du får tillgång till ett brett utbud av produkter på mer än 50 globala börser för att ha friheten att investera som du vill. I vår värld får du också mycket valuta för pengarna. Så utan att kompromissa kvaliteten, säkerheten och utbudet av våra investeringstjänster erbjuder vi otroligt låga avgifter. Att prioritera dina behov har hjälpt oss att bli den ledande europeiska online-mäklaren med över 2,5 miljoner kunder och mer än 100 internationella priser.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, en utländsk filial till flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | telefon: +31 20 2613072 | e-post: clients@degiro.com | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch är registrerat hos den holländska handelskammaren med nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, som handlar under namnet DEGIRO, är den holländska filialen till flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG övervakas främst av den tyska finanstillsynsmyndigheten (BaFin). I Nederländerna är flatexDEGIRO Bank Dutch Branch registrerad hos DNB och övervakas av AFM och DNB. flatexDEGIRO Bank AG är en auktoriserad tysk bank som övervakas av den tyska finanstillsynsmyndigheten och som är registrerad hos den tyska handelskammaren med nummer HRB 105687.