När du hör "världens största företag" handlar det vanligtvis om marknadskapital, eller market cap förkortat. Marknadsvärde är värdet av ett börsnoterat företags utestående aktier. För att beräkna det multiplicerar du antalet utestående aktier med det aktuella marknadspriset per aktie. Genom att känna till ett företags börsvärde kan du fastställa dess relativa storlek. Även om vissa av de nämnda företagen inte har ett börsvärde på över 1 biljon dollar, har vart och ett av dem legat över den tröskeln någon gång under de två första månaderna av 2020. Kul faktum: företagen 2 till 5 på den här listan startade alla i ett garage.
1. Saudi Aramco
Saudi Arabian Oil Company är det största företaget i världen utifrån börsvärde med en värdering på 6,60 biljoner SAR (1,76 biljoner dollar/ 1,62 biljoner euro)[1][2]. Det är ett olje- och gasbolag med huvudkontor i Dhahran, Saudiarabien, även känt som Saudi Aramco. Dess ursprung går tillbaka till 1930-talet då ett koncessionsavtal mellan Saudiarabien och Standard Oil Company of California (SOCAL) undertecknades. För att förvalta avtalet skapades ett dotterbolag kallat California Arabian Standard Oil Company (CASOC), som senare skulle bli Saudi Arabian Oil Company på 1980-talet. Efter år av letande och grävande hittades olja i de saudiarabiska öknarna och företaget växte snabbt. 1949 producerades 500 000 fat olja per dag.
Saudi Aramco skapade rubriker förra året när dess börsintroduktion (IPO) den 11 december slog rekord som den största börsintroduktionen någonsin. Innan börsintroduktionen ägdes företaget helt och hållet av den saudiarabiska regeringen. Det fanns en hel del diskussioner kring vilken börs det skulle erbjuda sin första notering. Till slut beslutade företaget att lista sig lokalt på Tadawul, Saudiarabiens börs. På sin andra handelsdag steg aktiekursen med 10 % och värderingen passerade gränsen på 2 biljoner dollar.
För att ge ett perspektiv på Saudi Aramcos storlek är dess börsvärde större än Exxon Mobil (229,33 miljarder dollar/210,79 miljarder euro)[3] , Royal Dutch Shell (181,43 miljarder dollar/166,77 miljarder euro)[4] och Chevron (189,27 miljarder dollar/173,98 miljarder euro)[3] tillsammans.
Tyvärr erbjuder DEGIRO inte handel på Tadawul där Saudi Aramco är noterat. Därför är det inte möjligt att köpa aktier i Saudi Aramco via DEGIRO.
2. Microsoft
På andra plats kommer Microsoft med ett marknadsvärde på 1,28 biljoner dollar (1,18 biljoner euro)[3]. Företaget är känt för sin Windows-programvara och OfficeSuite och har blivit det största teknikföretaget sedan starten 1975. Vännerna Bill Gates och Paul Allen grundade företaget efter att de båda hoppat av college. De började med att utveckla och sälja en programmeringskodtolk för Altair 8800, en mikrodator skapad av MITS. Microsoft fortsatte att växa och gick till slut till börsen 1986 och fick in 61 miljoner dollar (56,07 miljoner euro)[3] i sin börsintroduktion.
Företaget delar nu upp sin affärsverksamhet i tre segment: Produktivitet och affärsprocesser, Intelligent Cloud och More Personal Computing. Några av företagets produkter är operativsystem, cloud-tjänster, applikationer för affärslösningar, datorer, surfplattor, spelkonsoler, telefoner och videospel.
Microsoft missade många datatrender i början av 2000-talet och förlitade sig på sitt operativsystem Windows som en viktig inkomstkälla. Under vd Satya Nadellas ledning började företaget lägga kraft och resurser på cloud-tjänster, särskilt med sin tjänst Azure, även om det låg flera år efter Amazon på denna marknad. Med tiden har Microsofts cloud-tjänster blivit en betydande inkomstkälla för företaget. Azure är inte den enda komponenten i segmentet Intelligent Cloud, men segmentet som helhet stod för 32 procent av de totala intäkterna under det senaste kvartalet.
Förutom sina egna varumärken har Microsoft under åren lagt till andra företag i sin portfölj. Det största förvärvet av dem alla var LinkedIn. Microsoft köpte företaget i december 2016 för 26,2 miljarder dollar (24,08 miljarder euro)[3]. Några andra exempel är Hotmail, Skype, GitHub och Minecraft.
Microsoft handlas under ISIN-koden US5949181045 på NASDAQ, Xetra, Börse Frankfurt och SIX Swiss Exchange.
3. Apple
Inte långt efter Microsoft ligger Apple med ett marknadsvärde på 1,26 biljoner dollar (1,16 biljoner euro)[3]. Apple grundades 1976 av Steve Jobs och Steve Wozniak i Kalifornien i USA. Det fanns en tredje grundare vid namn Ronald Wayne, men han lämnade snabbt företaget och sålde sina aktier för 800 dollar, ett beslut som han nu kanske ångrar.
Apples första produkt var Apple I, en dator som saknade både tangentbord och bildskärm. Innan den första Macintosh-datorn lanserades lanserade Apple sin börsintroduktion i december 1980 och samlade in drygt 100 miljoner dollar (91,93 miljoner euro)[3]. I början av 2000-talet lanserade Apple iMac och iPod, och 2007 kom den första iPhone på marknaden.
I dag omfattar företagets affärssegment iPhone, Mac, iPad, Wearables Home and Accessories och Services. Under sju år före 2019 hade mer än 50 % av Apples intäkter främst kommit från iPhones. Efter att Apple publicerat sina siffror för det första halvåret 2019 var detta inte fallet, utan försäljningen av iPhone stod för 48,29 % av Apples intäkter. Företaget har dock anammat denna förändring och diversifierar sina intäktsströmmar med produkter som AirPods, Apple Card och Apple TV+..
Apples ISIN-kod är US0378331005 och kan handlas på NASDAQ, Xetra, London Stock Exchange, Börse Frankfurt och SIX Swiss Exchange.
4. Amazon
Med ett börsvärde på 982,05 miljarder dollar (902,41 miljarder euro)[3] är Amazon det fjärde mest värdefulla företaget i världen. Amazon grundades 1994 av Jeff Bezos. Företaget startade ursprungligen som en onlinebokhandlare och gick till börsen i maj 1997 med en börsintroduktion som drog in 54 miljoner dollar (49,62 miljoner euro)[3]. Ett år senare lade Amazon till ytterligare produktkategorier till sitt utbud. Företaget växte snabbt och 1999 skickades 20 miljoner varor till 150 länder.
Amazon är nu en av de största detaljhandlarna på nätet och erbjuder även ett antal andra produkter och tjänster, bland annat cloud-tjänster som kallas Amazon Web Services (AWS). AWS är en stor aktör på cloud-marknaden, särskilt inom IaaS-sektorn. Gartner släppte en artikel 2018 som visade att AWS står för 47,8 % av den globala marknadsandelen för IaaS.
Amazon kan handlas på NASDAQ, Xetra, Börse Frankfurt och Borsa Italiana under ISIN-koden US0231351067.
5. Alphabet
Alphabet gick för första gången med i ”1 biljon dollar klubben” i januari 2020 och är det femte största företaget med ett börsvärde på 953,57 miljarder dollar (876,24 miljarder euro)[3]. Före 2015 var Alphabet känt som Google, men företaget beslutade att omorganisera sig under ett nytt moderbolag. 1995 träffades Googles grundare Larry Page och Sergey Brin vid Stanford University, där de började arbeta på en sökmotor som hette Backrub och som senare blev Google. Nio år senare gick Google till börsnotering med en värdering på 23 miljarder dollar (21,13 miljarder euro)[3].
Alphabet delar upp sina finansiella rapporter i två kategorier: Google och "Other Bets". Företag och produkter som faller under kategorin Google är dotterbolag till Google, t.ex. Google Ads, Google Cloud, Chrome, YouTube och Android. "Other Bets" omfattar företag som Calico, Verily, Waymo, X och CapitalG, för att nämna några. Den stora majoriteten av intäkterna kommer från Google-sektorn då endast 0,4 % av intäkterna kom från Other Bets under Q4 2019.
Alphabet handlas på NASDAQ under två tickers, GOOG och GOOGL. Aktier som handlas under GOOGL kategoriseras som klass A och GOOG-aktier kategoriseras som klass C. Den största skillnaden mellan de två är när det gäller rösträtt. A-aktier handlas under ISIN US02079K3059 och är tillgängliga på NASDAQ, Xetra, Börse Frankfurt, London Stock Exchange och SIX Swiss Exchange. C-aktier handlas under ISIN-koden US02079K1079 och är tillgängliga på NASDAQ, Xetra, Börse Frankfurt och London Stock Exchange

Investera med DEGIRO
Vi vill göra investeringar tillgängliga för alla genom att erbjuda otroligt låga avgifter. Mer information finns på vår prissida.
Utöver låga avgifter erbjuder vi dig tillgång till ett av de största universerna av produkter och börser. Detta kan hjälpa dig att påverka din risk genom att bygga en väldiversifierad portfölj och sprida dina investeringar över olika typer, regioner och sektorer. Besök vår sida om börser för en översikt av de produkter och börser som vi erbjuder.
Öppna ett kontoInformationen i den här artikeln är inte skriven i rådgivningssyfte och avser inte heller att rekommendera några investeringar. Observera att fakta kan ha ändrats sedan artikeln ursprungligen skrevs. Investeringar är förenade med risker. Du kan förlora (en del av) din insättning. Vi råder dig att endast investera i finansiella produkter som motsvarar dina kunskaper och erfarenheter.
Bloomberg, New York Times, Saudi Aramco, Forbes, History.com, Investopedia, Gartner, Yahoo Finance
Marknadsvärden per 25.02.20
Omräkningskurser från och med 25.02.20
[1] 1 SAR = 0,27 USD
[2] 1 SAR = 0.24 EUR
[3] 1 USD = 0.92 EUR
[4] 1 EUR = 1.09 USD