Skillnaden mellan ackumulerande ETF:er och distribuerande ETF:er

Har du någonsin sett en börshandlad fond (ETF) med "ACC" eller "DIST" i slutet av namnet? Om det står "ACC" betyder det att det är en ackumulerande ETF, och om det står "DIST" betyder det att det är en distribuerande ETF. Men vad exakt är ackumulerande ETF:er och distribuerande ETF:er? Fortsätt läsa för att lära dig mer om dessa typer av finansiella produkter.

Vad är en ETF?

Innan vi går närmare in på skillnaden mellan dessa två ETF:er är det viktigt att förstå vad en ETF är. En ETF är en produkt som följer ett index, en råvara, en obligation eller en sammansättning av produkter. Du kan se det som en korg av värdepapper.

Till skillnad från vissa andra fonder köps och säljs ETF:er på en börs. En ETF:s resultat följer prisrörelserna för de underliggande produkterna i fonden. Till exempel kommer en ETF som följer S&P 500 att bestå av delar av aktier i företag inom detta index. Eftersom det finns många underliggande tillgångar i en enda produkt gör ETF:er det möjligt för dig att enkelt diversifiera din portfölj till ett rimligt pris.

Är du nybörjare eller vill du lära dig mer? Läs då den här artikeln om att investera i ETF:er.

Vad är en ackumulerande ETF?

En ackumulerande ETF är en typ av ETF där alla utdelningar som betalas ut av de underliggande innehaven i ETF:n återinvesteras i fonden av fondförvaltaren utan extra kostnad. Detta leder till att värdet ökar på ETF:n.

Hur fungerar en ackumulerande ETF?

För att bättre förstå exakt hur en ackumulerande ETF fungerar, tar vi ett exempel. Men först är det viktigt att förstå nettovärde (NV) och nettotillgångsvärde (NAV). NV är det totala värdet och NAV är NV dividerat med antalet utgivna aktier.

Tänk på följande:

 • En ETF har en NV på 500 000 euro.
 • Det finns 20 000 utestående aktier, vilket gör att NAV är 25 euro.
 • ETF:n består av följande
  • 600 aktier i bolag A till ett värde av 500 euro per aktie.
  • 2 000 aktier i företag B till ett värde av 100 euro per aktie.
  • 0 euro i likvider
 • Du köpte ETF-aktier för 5 000 euro, vilket motsvarar 200 aktier.

Säg att företag A ger en utdelning på 2 euro per aktie. Eftersom ETF:n har 600 aktier i företag A har den nu 1 200 euro i kontanter tack vare utdelningen, vilket gör att NV uppgår till 501 200 euro och NAV till 25,06 euro. Värdet på din portfölj är nu 5 012 euro (25,06 euro*200 aktier).

Den sammansatta effekten kommer till användning när fondförvaltaren använder 1 200 euro i kontanter för att köpa nya aktier. När ytterligare en omgång utdelningar utfärdas kommer detta att få NV, NAV och ditt portföljvärde att stiga ännu mer, utan att du behöver göra något.

Vad är en distribuerande ETF?

Till skillnad från ackumulerande ETF:er betalar distribuerande ETF:er utdelning till investerare. Detta innebär att du får ett kassaflöde och kan använda de erhållna likviderna hur du vill.

Vad är skillnaden mellan ackumulerande ETF:er och distribuerande ETF:er?

Som jämförelse använder vi samma exempel som ovan, men utdelningen betalas ut till dig i stället för att återinvesteras av fondförvaltaren. I det här fallet har du fortfarande ett portföljvärde på 5 012 euro, men du har ETF-aktier till ett värde av 5 000 euro och 12 euro i likvider.

I båda scenarierna i det här exemplet, oavsett om det är en ackumulerande eller distribuerande ETF, var portföljens värde 5 012 euro i slutändan. Men om du inte återinvesterar utdelningen från den distribuerande ETF:n kommer du inte att uppnå den sammansatta effekten. Om du köper fler aktier i en distribuerande ETF med den utbetalda utdelningen skulle det likna resultatet för den ackumulerande ETF:n, utan att ta hänsyn till eventuella ytterligare avgifter (dvs. transaktionskostnader).

Att välja om du ska investera i ackumulerande eller distribuerande ETF:er bör överensstämma med din investeringsplan. Om du till exempel vill att dina investeringar ska växa med tiden utan att du aktivt förvaltar dem kan du välja en ackumulerande ETF, medan du om du vill ha en stadig passiv inkomst kan välja en distribuerande ETF. Det är också klokt att tänka på de skattekonsekvenser som är involverade, eftersom dessa kan skilja sig från land till land och kan variera beroende på vilken typ av ETF det rör sig om.

Vilka är riskerna med att samla och distribuera ETF:er?

ETF:er som ackumuleras har många fördelar, men som alla investeringar kommer de även med risker. Vi rekommenderar att du endast investerar i finansiella produkter som motsvarar dina kunskaper och erfarenheter, och observera också att utdelningar aldrig är garanterade. Företag kan välja att ställa in, minska eller eliminera utdelningsutbetalningar.

Kan jag investera i ackumulerande och distribuerande ETF:er med DEGIRO?

På DEGIRO gör vi det enkelt och prisvärt att investera i ackumulerande och distribuerande ETF:er. Vi har till och med ett antal ackumulerande och distribuerande ETF:er i vårt ETF Kärnutbud. Några exempel är:

 • iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc) – IE00B5BMR087 – Xetra
 • iShares MSCI China A UCITS ETF USD (Acc) – IE00BQT3WG13 – Xetra
 • iShares S&P 500 Inf Tech Sector UCITS ETF USD (Acc) – IE00B3WJKG14 – Xetra
 • iShares Gold Producers UCITS ETF USD (Acc) – IE00B6R52036 – Xetra
 • iSharesOil&Gas Exploration&Prod UCITS ETF USD (Acc) – IE00B6R51Z18 – Xetra
 • Lyxor New Energy UCITS ETF Dist – FR0010524777 – Xetra
 • Lyxor World Water UCITS ETF - Dist – FR0010527275 – Xetra
 • iShares High Yield Corp Bond UCITS ETF EUR (Dist) – IE00B66F4759 – Xetra
 • Invesco S&P 500 High Div Low Vol UCITS ETF Dist – IE00BWTN6Y99 – Xetra
 • iShares Global Water UCITS ETF USD (Dist) – IE00B1TXK627 – Xetra

På följande sida hittar du mer information om villkoren och en fullständig lista med vårt ETF Kärnutbud.

Informationen i den här artikeln är inte skriven i rådgivningssyfte och avser inte heller att rekommendera några investeringar. Observera att fakta kan ha ändrats sedan artikeln ursprungligen skrevs. Investeringar är förenade med risker. Du kan förlora (en del av) din insättning. Vi råder dig att endast investera i finansiella produkter som motsvarar dina kunskaper och erfarenheter.

backtotop

Din investeringsresa börjar här

Öppna ett gratis konto på vår användarvänliga plattform med över 2,5 miljoner investerare.

Observera:
Investeringar är förenade med risker. Du kan förlora (en del av) ditt investerade kapital. Vi råder dig att endast investera i finansiella produkter som motsvarar dina kunskaper och erfarenheter. Detta är inte ett investeringsråd.

Investeringar är förenade med risker.

icon_close

Vi vill hjälpa människor att bli de bästa investerare de kan bli. Genom att erbjuda en mängd möjligheter och val på vår användarvänliga plattform är det enklare att göra investeringar tillgängliga för alla: nybörjare eller experter. Du får tillgång till ett brett utbud av produkter på mer än 50 globala börser för att ha friheten att investera som du vill. I vår värld får du också mycket valuta för pengarna. Så utan att kompromissa kvaliteten, säkerheten och utbudet av våra investeringstjänster erbjuder vi otroligt låga avgifter. Att prioritera dina behov har hjälpt oss att bli den ledande europeiska online-mäklaren med över 2,5 miljoner kunder och mer än 100 internationella priser.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, en utländsk filial till flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | telefon: +31 20 2613072 | e-post: clients@degiro.com | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch är registrerat hos den holländska handelskammaren med nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, som handlar under namnet DEGIRO, är den holländska filialen till flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG övervakas främst av den tyska finanstillsynsmyndigheten (BaFin). I Nederländerna är flatexDEGIRO Bank Dutch Branch registrerad hos DNB och övervakas av AFM och DNB. flatexDEGIRO Bank AG är en auktoriserad tysk bank som övervakas av den tyska finanstillsynsmyndigheten och som är registrerad hos den tyska handelskammaren med nummer HRB 105687.