Att investera små summor pengar

Många förstagångsinvesterare tror kanske att de behöver mycket pengar för att börja investera. Sanningen är att investera med små belopp kan vara en bra start för att få en förståelse för hur marknaden fungerar och lära sig vilka typer av investeringar som passar dig innan du investerar större belopp.

Hur kan man börja investera på aktiemarknaden med små belopp?

Det första steget är att öppna ett investeringskonto, vilket du enkelt kan göra online. Det rekommenderas också att du bekantar dig med några viktiga investeringsbegrepp. Oavsett om det är en liten eller stor summa du vill investera är det alltid bra att göra lite research först. Om du är nybörjare inom investering är Investeringsakademin full av bra information och är ett bra ställe att börja på.

Investera dina småpengar

Om du bestämmer dig för att det inte är något för dig att ha pengar på ett bankkonto och att du vill investera är det dags att göra en investeringsplan om du inte redan har gjort det. Beroende på dina investeringsmål och din risktolerans kan du som nybörjare överväga att investera i enskilda aktier eller börshandlade fonder (ETF:er). Du kan läsa om alla olika typer av finansiella produkter i vår investeringsakademi.

Avsätt ett visst belopp för att investera regelbundet

Det är också möjligt att investera små belopp regelbundet, oavsett om det är varje månad, kvartal, år osv. I det här fallet kan du överväga en strategi som kallas dollar cost averaging.

Kort sagt, med denna investeringsstrategi investerar du lika stora summor pengar med jämna mellanrum, oavsett tillgångens pris eller vad som händer på finansmarknaderna. En fördel med dollar cost averaging är att den tar bort känslomässiga faktorer från investeringar. Eftersom du regelbundet gör investeringar oavsett hur marknadsförhållandena ser ut elimineras känslor från beslutsprocessen. Tanken bakom denna strategi är att när priserna är höga har du bara råd med ett visst antal aktier. När priserna sjunker kan du köpa fler aktier med det fasta belopp som du investerar i varje period. När marknaden sedan återhämtar sig gynnas du av att ha fler aktier när du köpte dem till ett lågt pris.

Det är viktigt att tänka på mäklaravgifterna om du väljer en investeringsstrategi med genomsnittlig kostnad för dollarkostnader. Om du investerar periodvis och regelbundet i stället för att investera i en klumpsumma kan du betala fler mäklaravgifter, vilket kan vara betydande, särskilt om du investerar små belopp åt gången.

Välj en mäklare med låga avgifter

Mäklaravgifterna påverkar avkastningen på dina investeringar. Särskilt om dina investeringar är relativt små kommer transaktionskostnaderna att göra en stor skillnad i din avkastning. Avgifterna varierar från mäklare till mäklare, beroende på många faktorer. Med våra otroligt låga avgifter har vi gjort investeringar tillgängliga för alla. Jämför våra avgifter med andra mäklare.

Det är också viktigt att vara medveten om eventuella dolda avgifter utöver transaktionskostnader, t.ex. inaktivitets-, service- eller depåavgifter.

Avgifter för inaktivitet

Eftersom de flesta mäklare tjänar pengar på courtage kommer vissa mäklare att införa inaktivitetsavgifter för sina kunder som ett sätt att kompensera för courtaget om en kund inte handlar ofta. Inaktivitetsavgifter har störst inverkan på passiva investerare och investerare som investerar med små belopp.

Service-avgifter

När du väljer en mäklare är det också viktigt att vara medveten om eventuella service-avgifter. Service-avgifter tas ut för att man bara har ett konto. Dessa kan debiteras månadsvis, kvartalsvis, årligen och så vidare. De kan också bero på olika faktorer, till exempel värdet på din portfölj.

Depåavgifter

Mäklare kan också ta ut depåavgifter för att hålla och förvara dina tillgångar. Dessa kan också debiteras månadsvis, kvartalsvis, årligen och så vidare.

Du hittar alla våra avgifter i vår prisöversikt på vår sida om priser. Vi erbjuder till och med ett ETF kärnutbud, där vi står för courtaget. Valuta-, externa produkt- och spreadkostnader kan tillkomma. Vänligen se ETF Kärnutbud, villkor och policy för rättvis användning här.

Hur stor bör min minsta investering vara?

Vissa mäklare har ett krav på minsta investering. Om du bara vill investera små belopp är detta därför också något att tänka på när du väljer mäklare. Vi har ingen minsta handelsgräns som åläggs våra investerare. Du har friheten att investera hur mycket du vill, även om det bara är 1 euro per år.

Bestäm vilken typ av investering som är bäst för ditt belopp

Det finns många finansiella produkter att tillgå. Alla är inte lämpliga om du har en liten summa att investera, och ännu viktigare - alla är inte lämpliga för dem som precis har börjat investera. Vi råder dig att endast investera i finansiella produkter som motsvarar dina kunskaper och erfarenheter. Om du är nybörjare kan du som sagt överväga aktier eller ETF:er. Du kan också överväga obligationer eller andra typer av fonder.

Investering som ett alternativ till sparande

Du kanske undrar varför du inte bara behåller pengarna på sparkontot? Det finns för- och nackdelar med både sparande och investeringar. Att spara är vanligtvis säkrare eftersom penningmängden på ditt konto i allmänhet inte minskar om du inte gör ett uttag. Å andra sidan kan dina pengar förlora i köpkraft på grund av inflation och du kanske inte får lika hög avkastning som med investeringar, särskilt i en lågräntemiljö.

Om du väljer att investera dina pengar kan du få högre avkastning än om du sparar dina pengar på ett bankkonto. Det finns dock alltid risker.

Oavsett om du sparar dina pengar eller investerar dem bör du alltid tänka på din investeringsplan och dina investeringsmål på lång och kort sikt.

Den förväntade avkastningen beror på din investeringsplan

Det är inte lätt att förutse avkastningen, inte ens för erfarna investerare. Även om du aldrig kan vara säker på hur din portfölj kommer att utvecklas kan du alltid göra en plan som hjälper dig att uppskatta den.

Kom ihåg att varje investering innebär en risk. Även när du investerar små belopp ska du vara medveten om alla potentiella risker. Medvetenhet, tillsammans med planering och diversifiering, kan hjälpa dig att nå dina finansiella mål.

Investerar du små belopp? Öppna ett konto

Nu när du vet hur du kan investera små belopp är det dags att börja. Du kan registrera ett konto hos oss helt online och processen är enkel och okomplicerad. Öppna ett konto idag!

Öppna konto

Informationen i den här artikeln har inte skrivits i rekommenderande syfte och avser heller inte att föreslå någon investering. Att investera innebär en risk. Du kan förlora (en del av) din insättning. Vi rekommenderar att du enbart investerar i finansiella produkter där du är införstådd med vilka risker investeringen kan innebära.

backtotop

Din investeringsresa börjar här

Öppna ett gratis konto på vår användarvänliga plattform med över 2,5 miljoner investerare.

Observera:
Investeringar är förenade med risker. Du kan förlora (en del av) ditt investerade kapital. Vi råder dig att endast investera i finansiella produkter som motsvarar dina kunskaper och erfarenheter. Detta är inte ett investeringsråd.

Investeringar är förenade med risker.

icon_close

Vi vill hjälpa människor att bli de bästa investerare de kan bli. Genom att erbjuda en mängd möjligheter och val på vår användarvänliga plattform är det enklare att göra investeringar tillgängliga för alla: nybörjare eller experter. Du får tillgång till ett brett utbud av produkter på mer än 50 globala börser för att ha friheten att investera som du vill. I vår värld får du också mycket valuta för pengarna. Så utan att kompromissa kvaliteten, säkerheten och utbudet av våra investeringstjänster erbjuder vi otroligt låga avgifter. Att prioritera dina behov har hjälpt oss att bli den ledande europeiska online-mäklaren med över 2,5 miljoner kunder och mer än 100 internationella priser.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, en utländsk filial till flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | telefon: +31 20 2613072 | e-post: clients@degiro.com | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch är registrerat hos den holländska handelskammaren med nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, som handlar under namnet DEGIRO, är den holländska filialen till flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG övervakas främst av den tyska finanstillsynsmyndigheten (BaFin). I Nederländerna är flatexDEGIRO Bank Dutch Branch registrerad hos DNB och övervakas av AFM och DNB. flatexDEGIRO Bank AG är en auktoriserad tysk bank som övervakas av den tyska finanstillsynsmyndigheten och som är registrerad hos den tyska handelskammaren med nummer HRB 105687.