Vad är VIX-indexet?

VIX-indexet kallas ofta för aktiemarknadens skräckindex. Indexet brukar skjuta upp när det är oroligt och priserna faller. Investerare kan skydda sig mot denna turbulens med finansiella instrument baserade på VIX-indexet och andra volatilitetsindex.

Vad är volatilitet?

Volatilitet i investeringsvärlden är rörelsen i priset på ett finansiellt instrument. Det är ett mått på hur mycket priset går upp och ner. Till exempel har en aktie som går upp eller ner i genomsnitt 1 procentenhet per dag en högre volatilitet än en aktie som går upp eller ner i genomsnitt 0,5 procentenheter per dag.

Historisk volatilitet och implicit volatilitet

Det finns flera sätt att mäta volatiliteten på marknaden. Den första metoden är att titta tillbaka i tiden. Under en viss tidsperiod fastställs hur volatilt priset på till exempel en aktie var. Detta kallas historisk volatilitet. En annan metod är implicit volatilitet (även kallad implicit volatilitet eller förväntad volatilitet). Denna metod ser framåt. Detta görs på grundval av priserna på optioner på ett index. Detta beror på att optionspriserna säger något om de förväntningar som investerarna har på framtida prisrörelser. Genom att titta på dessa priser är det möjligt att mäta vad dessa förväntningar är.

Större volatilitet på en fallande aktiemarknad

Uppgångar på aktiemarknaden sker nästan alltid gradvis. Men när aktiemarknaden faller sker det ofta med stora chocker och kraftiga prissänkningar. Därför skjuter volatiliteten på en fallande aktiemarknad ofta i höjden. Det amerikanska VIX-indexet på S&P 500 ligger vanligtvis mellan 10 och 25 punkter. Under finanskrisen 2008 nådde VIX dock positioner på över 80 punkter. Detta inträffade också våren 2020 under coronakrisen. VIX-indexets högsta mellanläge nåddes 2008, det högsta slutläget våren 2020. Eftersom volatiliteten är mycket högre i dåliga tider på aktiemarknaden kallas VIX-indexet därför också för skräckindex.

Det amerikanska VIX-indexets historia

Det första volatilitetsindexet var det amerikanska VIX-indexet. Chicago Board Options Exchange (CBOE) lanserade detta index 1993. CBOE är en amerikansk optionsbörs. Under de första åren baserades indexet på optioner på S&P 100, som är ett delindex av S&P 500 som innehåller de 100 största företagen som är noterade på den amerikanska börsen. År 2003 justerade CBOE och investeringsbanken Goldman Sachs beräkningen av indexet. Sedan dess har VIX baserats på optioner på hela S&P 500-indexet..

Beräkning av VIX-indexet

Beräkningen av US VIX bygger på indexoptioner på S&P 500 som löper ut inom en period på 23-37 dagar. Det beaktas både traditionella optioner som löper ut den tredje fredagen i månaden och optioner som löper ut varje vecka. Endast optioner som är 'out of the money' ingår i beräkningen. En option är 'out of the money' om optionen inte ger något när den löper ut. Detta är fallet för en säljoption om priset på det underliggande finansiella instrumentet är högre än lösenpriset. För en köpoption är detta fallet om priset är lägre.

Dessutom utesluts optioner där det inte finns några bud från beräkningen Om det finns två optioner med ett successivt lösenpris där det inte finns några bud, utesluts också alla efterföljande optioner. För säljoptioner är detta optioner med ett högre lösenpris och för köpoptioner är det optioner med ett lägre lösenpris.

Eftersom optionspriserna rör sig hela tiden kan sammansättningen av den samling av optionsserier som beräkningen av VIX baseras på förändras i realtid. Detta gör det omöjligt att beräkna VIX för hand. Detta görs därför av datorer.

Att använda VIX som en hedge

Eftersom VIX stiger när aktiekurserna faller är det möjligt att använda finansiella instrument som bygger på VIX-indexet för att skydda sig mot kursförluster. Det är också möjligt att spekulera i dessa prisförluster. Det finns VIX-optioner och VIX-terminer på indexet. Dessutom finns det hävstångsprodukter som Turbos och ETF:er som gör det möjligt att följa ett volatilitetsindex. Det finns dock många risker förknippade med dessa typer av produkter på grund av höga kostnader eller för att du kan förlora mer än din insättning. Därför är de inte lämpliga för nybörjarinvesterare.

Contango

Ett problem med ETF:er baserade på VIX är att priset på framtida kontrakt för VIX ökar ju längre bort förfallodatumet kommer. Detta kallas contango och är ett fenomen som är känt från marknaden för terminskontrakt på råvarupriser som t.ex. olja. Det högre priset för leverans i framtiden är ett resultat av osäkerheten om vad som kan hända med priset under tiden. När det gäller råvaror innefattar detta till exempel skördebortfall eller förlust av en del av oljeproduktionen. För VIX är osäkerheten hur klimatet på aktiemarknaden kommer att utvecklas.

Konsekvensen av contango är att investerare som arbetar med terminer upprepade gånger betalar en premie för att hålla samma position. Som ett resultat av detta minskar en investering med hjälp av terminer automatiskt i värde.

Varianter av VIX-indexet

Förutom volatilitetsindexet för S&P 500 har CBOE ett antal andra volatilitetsindex för mätare på NYSE och NASDAQ. Det finns till exempel volatilitetsindex för Dow Jones och Russell 2000 som omfattar mindre företag. Det finns också volatilitetsindex som tittar på en kortare eller längre tidsram än VIX för S&P 500. Europeiska index har idag också dessa typer av mätare. Ett exempel är European Euro Stoxx 50 Volatility (VSTOXX). Den baseras på optioner på Euro Stoxx 50. Detta är det europeiska indexet med de femtio största företagen i Europa.

Öppna konto

Informationen i den här artikeln har inte skrivits i rekommenderande syfte och avser heller inte att föreslå någon investering. Att investera innebär en risk. Du kan förlora (en del av) din insättning. Vi rekommenderar att du enbart investerar i finansiella produkter där du är införstådd med vilka risker investeringen kan innebära.

backtotop

Din investeringsresa börjar här

Öppna ett gratis konto på vår användarvänliga plattform med över 2,5 miljoner investerare.

Låt oss sätta i gång

Observera:
Investeringar är förenade med risker. Du kan förlora (en del av) ditt investerade kapital. Vi råder dig att endast investera i finansiella produkter som motsvarar dina kunskaper och erfarenheter. Detta är inte ett investeringsråd.

Vi vill hjälpa människor att bli de bästa investerare de kan bli. Genom att erbjuda en mängd möjligheter och val på vår användarvänliga plattform är det enklare att göra investeringar tillgängliga för alla: nybörjare eller experter. Du får tillgång till ett brett utbud av produkter på mer än 50 globala börser för att ha friheten att investera som du vill. I vår värld får du också mycket valuta för pengarna. Så utan att kompromissa kvaliteten, säkerheten och utbudet av våra investeringstjänster erbjuder vi otroligt låga avgifter. Att prioritera dina behov har hjälpt oss att bli den ledande europeiska online-mäklaren med över 2,5 miljoner kunder och mer än 90 internationella priser.